• Ми працюємо сім днів на тиждень

Греція: 55 мільйонів доларів за круїзний лайнер «Sea Diamond»

Блог

Управління державними портами Греції оголосило тендер на виконання робіт з ліквідації наслідків аварії круїзного судна «Sea Diamond», який затонув біля острова Санторіні в Егейському морі 5 квітня 2007 року. На ці цілі планується виділити 55 мільйонів євро. Круїзний лайнер «Sea Diamond» ось уже 12 років залишається об'єктом суперечок і численних судових розглядів. Підняти корабель з дна Егейського моря намагалися неодноразово. Вперше тендер на проведення таких робіт був оголошений урядом Греції ще в 2008 році, останній раз в 2017, однак бажаючих брати участь в ньому так і не знайшлося. Це пояснювалося недостатнім фінансуванням, а також складністю поставленого завдання, адже на момент аварії в задраєних баках «Sea Diamond» знаходилося близько 400 тонн мазуту, 100 тонн мастильних матеріалів і 50 тонн гідравлічних рідин.

В успішному проведенні тендера сумніваються високопоставлені грецькі чиновники. У тендері передбачено, що витрати будуть покриті компанією «Elona Maritime Co Ltd», яка є власником судна. Однак власник заявляє, що виконав рішення судів, а також численні адміністративні розпорядження, відповідно до яких на компанію і деяких її співробітників були накладені грошові штрафи. Таким чином, «Elona Maritime Co Ltd» зазнала всі передбачені законодавством покарання, вважають в компанії.

Санторіні – це туристична перлина і археологічною гордість Греції і ось уже багато років залишається одним з найпопулярніших курортів всього Середземномор'я, а на морських картах і в путівниках він часто відзначений як острів Тіра. Місцеві жителі задоволені тим, що їх кампанія по залученню уваги до проблем курорту почала приносити плоди. Вони бачать в «Sea Diamond» потенційну загрозу. На думку людей, затонувший лайнер залишається своєрідною бомбою уповільненої дії, яка може спрацювати в момент руйнування судна, і тоді масштабної екологічної катастрофи уникнути буде неможливо.

На даний момент відомо, що екологи фіксують лише незначне перевищення норм забруднення води навколо острова.

Нагадаємо, круїзний лайнер «Sea Diamond» навалився на вулканічний риф недалеко від острова Санторіні в Егейському морі 5 квітня 2007 року. Судно затонуло і зараз лежить на схилі санторинської кальдери - казаноподібної западини, що утворилася внаслідок провалу вершини вулкана, що вибухнув 3500 років тому. Ніс корабля знаходиться на глибині близько 100, а корми - на глибині 145 метрів. В результаті події загинули два пасажири лайнера, які були громадянами Франції. У 2014 році суд засудив капітана судна до п'яти років тюремного ув'язнення, яке він зміг викупити за 5 євро в день або 9 125 євро в цілому. Керівнику берегових операцій був призначений трирічний умовний термін, а першому помічникові капітана - 26-місячний умовний термін.

 

ШВИДКЕ ЗАМОВЛЕННЯ ТЕПЛОХОДА - ТЕЛЕФОНУЙТЕ:

Ми працюємо сім днів на тиждень